Glutenintolerantie

022556_PICTO_glutenvrij

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn brood, koekjes, pasta, bouillon, sausen, snoepjes,…

Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Coeliakie is een auto-immuunziekte van de dunne darm. Gluten beschadigen de darmvlokken waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Dit geeft aanleiding tot allerlei klachten, zoals aanhoudende diarree, verstopping, braken, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtsverlies, onvruchtbaarheid, depressie, aften in de mond. De klachten zijn soms heel duidelijk, maar sommige mensen zijn ook klachtenvrij. Langdurige onbehandelde coeliakie kan leiden tot ernstige medische complicaties.

Bij coeliakie helpt enkel een dieet zonder gluten dat levenslang gevolgd moet worden. Secundair is er vaak ook een overgevoeligheid voor koemelkeiwit, lactose, gist, ….

Naar schatting lopen in België 50.000 mensen rond met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Het prikkelbaar darmsyndroom en glutenintolerantie lijken sterk op elkaar. Verder zijn er ook mensen die overgevoelig zijn aan gluten zonder coeliakie te hebben.

Producten

Het aanbod glutenvrije producten is zeer ruim. Volgende merken vertegenwoordigen samen meer als 500 voedingsmiddel: bi-aglut, consenza, fibrex, france-aglut, farabella, fria, les recettes de Céliane, nogluten, orgran, rosies, noproten, proceli, sublimix, tellofix, sam mills, schär, taranis, veldt’s, valpiform en zizo-teff. Zij dragen allemaal het label van gegarandeerd ‘glutenvrij’, bevatten minder dan 20 ppm (parts per million) gluten, wat overeenkomt met de strengste Europese normen, geldend vanaf 1januari 2012 en zorgen voor extra variatie in het dieet.

Dossiers

Klik hier door naar het dossier Glutenvrij.

Recepten

Klik hier door naar de glutenvrije recepten.

Services

022556_PICTO_glutenvrij

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn brood, koekjes, pasta, bouillon, sausen, snoepjes,…

Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Coeliakie is een auto-immuunziekte van de dunne darm. Gluten beschadigen de darmvlokken waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Dit geeft aanleiding tot allerlei klachten, zoals aanhoudende diarree, verstopping, braken, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtsverlies, onvruchtbaarheid, depressie, aften in de mond. De klachten zijn soms heel duidelijk, maar sommige mensen zijn ook klachtenvrij. Langdurige onbehandelde coeliakie kan leiden tot ernstige medische complicaties.

Bij coeliakie helpt enkel een dieet zonder gluten dat levenslang gevolgd moet worden. Secundair is er vaak ook een overgevoeligheid voor koemelkeiwit, lactose, gist, ….

Naar schatting lopen in België 50.000 mensen rond met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Het prikkelbaar darmsyndroom en glutenintolerantie lijken sterk op elkaar. Verder zijn er ook mensen die overgevoelig zijn aan gluten zonder coeliakie te hebben.

Producten

Het aanbod glutenvrije producten is zeer ruim. Volgende merken vertegenwoordigen samen meer als 500 voedingsmiddel: bi-aglut, consenza, fibrex, france-aglut, farabella, fria, les recettes de Céliane, nogluten, orgran, rosies, noproten, proceli, sublimix, tellofix, sam mills, schär, taranis, veldt’s, valpiform en zizo-teff. Zij dragen allemaal het label van gegarandeerd ‘glutenvrij’, bevatten minder dan 20 ppm (parts per million) gluten, wat overeenkomt met de strengste Europese normen, geldend vanaf 1januari 2012 en zorgen voor extra variatie in het dieet.

Dossiers

Klik hier door naar het dossier Glutenvrij.

Recepten

Klik hier door naar de glutenvrije recepten.

Verkooppunten