Obesitas

022556_PICTO_obesitas

Overgewicht en obesitas ontstaan door een chronisch onevenwicht tussen energieopname en energieverbruik, met als gevolg vetopstapeling en gewichtsstijging. Overgewicht en obesitas gaan gepaard met tal van bijkomende gezondheidsproblemen, die de kwaliteit van het leven en de levensverwachting zelf ongunstig beïnvloeden.

Overgewicht en obesitas zijn in onze westerse maatschappij één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. In België heeft ongeveer 56 % van de volwassenen overgewicht en 22% is obees. Ook steeds meer kinderen en jongeren kampen met overgewicht. In Nederland en België komt zwaarlijvigheid voor bij 10 tot 15% van de kinderen.

De WHO (World Health Organisation) spreekt over een ‘chronische ziekte’ met vergaande gevolgen.

BMI

Obesitas wordt ingedeeld op basis van de BMI (Body Mass Index), het getal dat een idee geeft over de hoeveelheid lichaamsvet.

GEWICHT BMI (kg/m²)
Normaal gewicht 18.5 – 24.9
Overgewicht 25 – 29.9
Matige obesitas (graad 1) 30 – 34.9
Ernstige obesitas (graad 2) 35 – 39.9
Extreme obesitas (graad 3) > 40

appel en peer figuur OBESITAS

De BMI-berekening maakt geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Naast de hoeveelheid is ook de verdeling van het lichaamsvet belangrijk om het gezondheidsrisico te bepalen. Een abdominale vetverdeling (= vetopstapeling in de buikstreek of appelvormige obesitas genoemd) is geassocieerd met een hoger gezondheidsrisico dan een meer perifere vetverdeling (= vetopstapeling ter hoogte van de heupen en de dijen of peervormige obesitas genoemd). Een eenvoudige methode om de hoeveelheid buikvet te bepalen is het meten van de middelomtrek.

omtrek normaal risico verhoogd risico
man < 94 cm 94 cm – 102 cm > 102 cm
vrouw < 80 cm 80 cm – 88 cm > 88 cm

Producten

Naast een aangepast eetpatroon kunnen onze producten zonder toegevoegde suiker een hulpmiddel zijn zoals onze diverse soorten zoetstoffen, dranken zoals Bolero en Teisseire, broodbeleg zonder toegevoegde suiker en zeer laag in vet zoals confituur, hazelnoot- en chocopasta, speculoospasta. Naast zoet broodbeleg zijn er ook kazen met minder vet.

Services

022556_PICTO_obesitas

Overgewicht en obesitas ontstaan door een chronisch onevenwicht tussen energieopname en energieverbruik, met als gevolg vetopstapeling en gewichtsstijging. Overgewicht en obesitas gaan gepaard met tal van bijkomende gezondheidsproblemen, die de kwaliteit van het leven en de levensverwachting zelf ongunstig beïnvloeden.

Overgewicht en obesitas zijn in onze westerse maatschappij één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. In België heeft ongeveer 56 % van de volwassenen overgewicht en 22% is obees. Ook steeds meer kinderen en jongeren kampen met overgewicht. In Nederland en België komt zwaarlijvigheid voor bij 10 tot 15% van de kinderen.

De WHO (World Health Organisation) spreekt over een ‘chronische ziekte’ met vergaande gevolgen.

BMI

Obesitas wordt ingedeeld op basis van de BMI (Body Mass Index), het getal dat een idee geeft over de hoeveelheid lichaamsvet.

GEWICHT BMI (kg/m²)
Normaal gewicht 18.5 – 24.9
Overgewicht 25 – 29.9
Matige obesitas (graad 1) 30 – 34.9
Ernstige obesitas (graad 2) 35 – 39.9
Extreme obesitas (graad 3) > 40

appel en peer figuur OBESITAS

De BMI-berekening maakt geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Naast de hoeveelheid is ook de verdeling van het lichaamsvet belangrijk om het gezondheidsrisico te bepalen. Een abdominale vetverdeling (= vetopstapeling in de buikstreek of appelvormige obesitas genoemd) is geassocieerd met een hoger gezondheidsrisico dan een meer perifere vetverdeling (= vetopstapeling ter hoogte van de heupen en de dijen of peervormige obesitas genoemd). Een eenvoudige methode om de hoeveelheid buikvet te bepalen is het meten van de middelomtrek.

omtrek normaal risico verhoogd risico
man < 94 cm 94 cm – 102 cm > 102 cm
vrouw < 80 cm 80 cm – 88 cm > 88 cm

Producten

Naast een aangepast eetpatroon kunnen onze producten zonder toegevoegde suiker een hulpmiddel zijn zoals onze diverse soorten zoetstoffen, dranken zoals Bolero en Teisseire, broodbeleg zonder toegevoegde suiker en zeer laag in vet zoals confituur, hazelnoot- en chocopasta, speculoospasta. Naast zoet broodbeleg zijn er ook kazen met minder vet.

Verkooppunten