Voedingsallergie

022556_PICTO_voedingsallergie

Voedselovergevoeligheid kan van allergische aard zijn, namelijk een voedselallergie of van niet-allergische aard, namelijk een voedselintolerantie. De ongemakken zijn zeer gelijkaardig, maar fundamenteel toch verschillend.

Allergie Intolerantie
Immunologische reactie Niet-immunologische reactie (vaak enzymatische deficiëntie)
Permanent Tijdelijk of permanent
Duidelijke oorzaak, ongemak blijft identiek bij hetzelfde allergeen Onduidelijke oorzaak, ongemakken afhankelijk van moment tot moment en van persoon tot persoon
Klachten treden al op bij zeer kleine dosissen Ongemakken zijn dosisafhankelijk
Klachten treden vrijwel onmiddellijk op na het contact met het allergeen Ongemakken treden niet onmiddellijk op
Kan levensbedreigend zijn Niet levensbedreigend
Diagnose: allergietest (IgE in bloed meten) Diagnose: via eliminatiedieet of activiteit ontbrekend enzym meten
Behandeling: vermijden allergenen (dieet) Behandeling: dieet, enzymensubstitutie

Voorbeelden van veel voorkomende voedingsallergieën zijn allergieën voor noten, pinda’s, soja, melkeiwitten, tarwe, vis, schaaldieren …

Tarwe-allergie wordt vaak verward of vergeleken met glutenintolerantie (coeliakie). Bij een glutenintolerantie treedt het immuunsysteem niet in werking. De darmwand beschadigt, waardoor voedingsstoffen niet meer goed door de darmen kunnen worden opgenomen. Gluten is een eiwit dat te vinden is in graansoorten als: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

Bij een tarwe-allergie gaat het om een immunologische reactie van het lichaam tegen een tarwe-eiwit.

Wanneer iemand coeliaki heeft mag hij dus geen tarwe maar wanneer iemand tarwe-allergie heeft mag hij wel de meeste glutenbevattende producten (tarweproducten uitgezonderd).

Wanneer je allergisch bent voor tarwe betekent dit dat je immuunsysteem vijandig reageert op een eiwit in tarwe. Tarwe is opgebouwd uit vier verschillende eiwitten, respectievelijk: globuline, albumine, prolamine, en gluteline. De twee eerstgenoemde zijn veelal de veroorzakers van de allergie. Tarwe komt voor in brood, koekjes, muesli, gebak, pasta’s, vermicell, bereide vleeswaren, hagelslag en candybars. Producten die meel, bakmeel, bloem of tarwezetmeel op de ingrediëntenlijst hebben staan bevatten ook tarwe-eiwitten.

De meest voorkomende klachten bij tarwe-allergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Er kunnen echter ook ernstigere symptomen optreden zoals: pikkelbare darm syndroom, hartkloppingen of zelfs anafylactische shock.

Een allergie voor tarwe kan enkel aangetoond worden met een bloedtest.

Een aantal merken binnen het glutenvrij gamma zijn geschikt bij diverse voedingsallergieën. Velen zijn niet enkel glutenvrij maar ook tarwevrij, lactosevrij en vrij van andere allergenen.

Klik hier door naar de producten in de kijker.

Services

022556_PICTO_voedingsallergie

Voedselovergevoeligheid kan van allergische aard zijn, namelijk een voedselallergie of van niet-allergische aard, namelijk een voedselintolerantie. De ongemakken zijn zeer gelijkaardig, maar fundamenteel toch verschillend.

Allergie Intolerantie
Immunologische reactie Niet-immunologische reactie (vaak enzymatische deficiëntie)
Permanent Tijdelijk of permanent
Duidelijke oorzaak, ongemak blijft identiek bij hetzelfde allergeen Onduidelijke oorzaak, ongemakken afhankelijk van moment tot moment en van persoon tot persoon
Klachten treden al op bij zeer kleine dosissen Ongemakken zijn dosisafhankelijk
Klachten treden vrijwel onmiddellijk op na het contact met het allergeen Ongemakken treden niet onmiddellijk op
Kan levensbedreigend zijn Niet levensbedreigend
Diagnose: allergietest (IgE in bloed meten) Diagnose: via eliminatiedieet of activiteit ontbrekend enzym meten
Behandeling: vermijden allergenen (dieet) Behandeling: dieet, enzymensubstitutie

Voorbeelden van veel voorkomende voedingsallergieën zijn allergieën voor noten, pinda’s, soja, melkeiwitten, tarwe, vis, schaaldieren …

Tarwe-allergie wordt vaak verward of vergeleken met glutenintolerantie (coeliakie). Bij een glutenintolerantie treedt het immuunsysteem niet in werking. De darmwand beschadigt, waardoor voedingsstoffen niet meer goed door de darmen kunnen worden opgenomen. Gluten is een eiwit dat te vinden is in graansoorten als: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

Bij een tarwe-allergie gaat het om een immunologische reactie van het lichaam tegen een tarwe-eiwit.

Wanneer iemand coeliaki heeft mag hij dus geen tarwe maar wanneer iemand tarwe-allergie heeft mag hij wel de meeste glutenbevattende producten (tarweproducten uitgezonderd).

Wanneer je allergisch bent voor tarwe betekent dit dat je immuunsysteem vijandig reageert op een eiwit in tarwe. Tarwe is opgebouwd uit vier verschillende eiwitten, respectievelijk: globuline, albumine, prolamine, en gluteline. De twee eerstgenoemde zijn veelal de veroorzakers van de allergie. Tarwe komt voor in brood, koekjes, muesli, gebak, pasta’s, vermicell, bereide vleeswaren, hagelslag en candybars. Producten die meel, bakmeel, bloem of tarwezetmeel op de ingrediëntenlijst hebben staan bevatten ook tarwe-eiwitten.

De meest voorkomende klachten bij tarwe-allergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Er kunnen echter ook ernstigere symptomen optreden zoals: pikkelbare darm syndroom, hartkloppingen of zelfs anafylactische shock.

Een allergie voor tarwe kan enkel aangetoond worden met een bloedtest.

Een aantal merken binnen het glutenvrij gamma zijn geschikt bij diverse voedingsallergieën. Velen zijn niet enkel glutenvrij maar ook tarwevrij, lactosevrij en vrij van andere allergenen.

Klik hier door naar de producten in de kijker.

Verkooppunten