Glutenvrij

Posted on 11 december 2014

Mogelijkheden voor meel:

Nogluten (Witte bloem), Nogluten (Vezelrijke bloem – voor de bereiding van cake 0,2 dl water extra toevoegen), Noproten (Broodmix eiwitarm)

Ingrediënten

  • 250g meel
  • 25g vetstof (boter, margarine)
  • 50g suiker
  • 3,5g gedroogde gist of 12g verse gist
  • 2dl water (kamertemperatuur)
  • 100g fijn versneden appelen (renetten, boskoop, cox)
  • 1 mespunt saffraan in poedervorm opgelost in enkele druppels water
  • (1 snuifje zout indien toegelaten)

Werkwijze

Meng alle ingrediënten (de verse gist eerst oplossen in een weinig water 40°C), behalve de versneden appelen, in een kom tot er geen klonters meer voorkomen.

Met een houten lepel de fijn versneden appelen in het deeg duwen, bakvorm invetten en het deeg in de bakvorm gieten.

Het deeg afdekken met een warme vochtige handdoek en gedurende 30 min laten rijzen op een warme plaats.

+/- 30 min bakken op 220°C in een voorverwarmde oven
Na het bakken de cake uit de vorm nemen, besprenkelen met water en laten afkoelen.

Mogelijkheden voor meel:

Nogluten (Witte bloem), Nogluten (Vezelrijke bloem – voor de bereiding van brood 0,5 dl water extra toevoegen), Noproten (Broodmix eiwitarm)

Ingrediënten

  • 500g meel
  • 50g vetstof (boter, margarine)
  • 10 g witte suiker
  • 7 g gedroogde gist of 25 g verse gist
  • 4 dl water van 40°C
  • (1 snuifje zout indien toegelaten)

Werkwijze

Noproten, de zachte vetstof, de gist (verse gist eerst oplossen in een weinig water van 40°c), de suiker, het water en het zout in een beslagkom doen.

Met een handmixer voorzien van een goede garde (dus geen deeghaak) in de laagste stand mixen tot er geen klonters meer in voorkomen.

De bakvorm (handvorm) met inhoud van +/- 1l (ca 28 cm), invetten en vullen met het deeg.

Het deeg afdekken met een warme vochtige handdoek en gedurende 30 min laten rijzen op een warme plaats (tot op ca 1 cm boven de rand van het blik).

Bak het deeg 30 min bij 220°C in een voorverwarmde oven (zet tijdens het bakken een vuurvast schaaltje met water in de oven om het uitdrogen van de bovenkorst te voorkomen).

Na het bakken het brood direkt uit het bakblik halen en op een rooster laten uitdampen.

Het brood is uitstekend geschikt om in de koelkast bewaard te worden (3 à 4 dagen) en kan ook worden ingevroren.