Honingrecepten – Desserten

Posted on 11 december 2014

Ingrediënten

  • 300 g melk
  • 60 g peperkoek
  • 100 g Melapi honing
  • 1 mespunt peperkoekkruiden
  • 30 g puddingpoeder
  • 25 g suiker
  • 3 gelatineblaadjes
  • 500 ml room

Werkwijze

Melk, honing en peperkoekkruiden verwarmen.

De peperkoek in dit mengsel laten weken gedurende enkele ogenblikken. Het geheel mixen en door een zeef gieten en aan de kook brengen.

De puddingpoeder en suiker vermengen met elkaar met een weinig melk.

Deze mengeling vervolgens onder de kokende vloeistof mengen, krachtig roeren zodat een banketbakkerscrème ontstaat. De banketbakkerscrème afgedekt laten afkoelen.

De gelatine weken in koud water, daarna een weinig uitduwen, smelten en toevoegen aan de banketbakkerscrème.

Bij afkoeling de halfvast opgeklopte room luchtig onderspatelen.

Vullen in glaasjes of potjes naar keuze.

Laten opstijven in de koelkast.

Eventueel afwerken met gekarameliseerde peperkoekstaafjes.

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 100 g Melapi honing
  • 2 steranijsjes
  • 30 g kandijsiroop
  • 2 mango’s
  • 4 sneetjes peperkoek

Werkwijze

Snij 1 vanillestokje open en schraap de zaden eruit. Doe alles met de honing en de steranijsjes in een steelpan. 1 minuut doorkoken, 30 g kandijsiroop erbij, laten afkoelen. Marineer 2 in stukken gesneden mango’s 12 u in de saus. Grill de mango 10 minuten. Besmeer 4 plakken peperkoek met marinade, grill 1 minuut. Dien op met vanille-ijs en verse munt.

Tip: Ook heerlijk met papaja of exotische fruitmix.

Ingrediënten

  • 500ml melk
  • 75g suiker
  • 5 eierdooiers
  • 200g witte chocolade
  • 100ml room
  • 50g peperkoek (gedroogd)
  • Melapi honing

Werkwijze

Klop de eierdooiers en de suiker met de mixer tot ze lichtgeel zijn en het volume is verdubbeld. Meng de melk en de room en laat zacht even koken. Smelt de chocolade in de warme melk. Als het eibeslag goed is, giet er een beetje van de warme melk bij maar blijf kloppen. Giet de rest er ook bij en meng goed. Giet in de ijsmachine. Snij de peperkoek in kleine blokjes en laat volledig uitdrogen in de oven (150°). Voeg ze bij het ijs na 3/4e van de bereidingstijd.

Serveer op een bord bestrooid met poedersuiker en werk af met een streepje honing.