Honingrecepten – Hoofdgerechten

Posted on 11 december 2014

Ingrediënten

  • 1,5 hertkroon
  • 150 g vaste Melapi honing
  • ½ doosje citroentijm
  • 2 tenen look
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels broodkruim
  • 2 eetlepels platte peterselie

Werkwijze

Bak de racks in een hete pan met olijfolie. Pureer de honing, mosterd, citroentijmblaadjes en de look in een keukenrobot. Meng het broodkruim en de gehakte peterselie eronder met een vork. Bestrijk de afgekoelde racks hiermee. Bak in de oven op 240°C naargelang de dikte, ongeveer 20 minuten. Laat minstens 15 minuten rusten, bedekt met een stuk aluminiumfolie en een handdoek.

Ingrediënten

  • 4 grote, fijne verse zalmsneden (100g per snede)
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1 takje gehakte dille
  • 1 koffielepel geplette peperkorrels, grof zeezout

Voor het mosterdsausje:

  • korrelmosterd
  • 1 eetlepel verse room
  • 1 koffielepel gehakte dille

Werkwijze

Over de met honing ingestreken zalmsnede komt een haksel van dille, geplette peperkorrels en grof zeezout. Deze gekruide zalmsnede wordt afgedekt met een tweede zalmsnede, die op haar beurt wordt ingewreven met honing. Breng opnieuw kruidenhaksel aan, dek toe en strijk opnieuw in met honing. Eindig met de vierde en laatste zalmsnede in te strijken met honing en af te dekken met het kruidenmengsel. Dek het zalmpakje af met aluminiumfolie. Plaats het een tweetal dagen in de koelkast om de smaken te laten doordringen in de vis. Een conservenblik (450g) op het pakje versnelt het proces.

Bereid het mosterdsausje kort voor u aan tafel gaat: leng de kruidige mosterd aan met de room. Verrijk de saus eventueel met dillesnippers.

Tip: Een beboterde toast en een glaasje flink gekoelde Vodka doen de rest.

Wijnsuggestie: Neem een witte wijn met pit bv witte Graves (Bordeaux).

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 1,5 ui, 1 groene en 1 rode paprika, 1 takje tijm
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels olijfolie, 50g boter
  • witte peper uit de molen, zout en nootmuskaat

Voor het taartdeeg:

  • 180g gezeefde bloem, 100g boter • 20 cl water, 1 snuifje zout

Ingrediënten

Taartbodem:
Het deeg kan snel in de keukenrobot klaargemaakt worden. Mix daartoe de bloem met de zachte boterklontjes en het zout. Voeg het water stapgewijs toe. Er zal zich een deegbol vormen die je in de koelkast plaatst.

Vulling:
Snij de uien in ringen. Ontvel de paprika’s door ze aan een vork te prikken en, al draaiend, boven een gasvlammetje te houden. Koel ze af in koud water en haal de schil weg. Snij de ontpitte paprika’s in flinke reepjes.
Blancheer de uienringetjes samen met de pepers. Een 5-tal minuten volstaan. Laat uitlekken. Doe de uitgelekte groenten in de braadpan met olijfolie en hete boter. Kruid met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
Bedruip met de honing en laat een 10-tal minuten sudderen. Druk het uitgerolde deeg in een ingeboterde bakvorm. Bedek met de groenten en breng hier en daar wat tijm aan.

Bakken:
Voorverwarmde oven van 160°C.
Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 1/2 pak Kataifideeg (zoet gebak van draadjesdeeg)
  • 2 stuks Crottin
  • vloeibare Melapi honing

Voor de salade:

  • 250g druiven (zonder pit)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 100g pijnboompitten
  • 2 el olijfolie

Werkwijze

Snij de Crottins doormidden. Trek het deeg een beetje los en omwikkel losjes de kaasjes ermee. Plaats de kaasjes in een muffinvorm en besprenkel ze met gesmolten boter. Bewaar ze in de vriezer. Bak ze op 200°C gedurende ongeveer 20 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Salade: Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan. Halveer de druiven en verwijder, indien nodig, de pitjes. Hak de spiesjes van de rozemarijn zeer fijn en meng samen met de druiven, de olie en de pijnboompitten. Serveer het kaasje op een bord, de salade ernaast en besprenkel de kaas rijkelijk met honing.

Ingrediënten

  • 8 kippendrumsticks
  • 100g sesamzaad
  • een bedje gemengde salade

Voor de marinade:

  • zonnebloemolie
  • 4 el sojasaus
  • 4 el Melapi honing
  • 1 zakje marinadekruiden

Voor de vinaigrette:

  • 2 el citroensap
  • 2 el Melapi honing
  • 2 el marinade

Werkwijze

Laat de kip (of ander vlees lekker op de barbecue) 24u marineren in een mix van olie, soja, honing en kruiden. Dep vervolgens droog en paneer in sesamzaadjes. Laat 30 min. garen op de barbecue of in de oven (180°C).

Vinaigrette: Maak een vinaigrette van citroensap, honing en gezeefd marinadevocht.

Schik de gemengde salade op een bord, besprenkel met de vinaigrette en werk af met de drumsticks.

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 24 gepelde scampi’s
  • 1 geschilde appel in blokjes
  • 4 versneden artisjokharten uit blik
  • 1 gepelde tomaat
  • 16 dragonblaadjes
  • 1 kleine rode chilipeper
  • 2dl kerriesaus
  • Melapi honing
  • honingkoek

Werkwijze

Ontdoe de scampi’s van hun darmkanaal, verwijder de zaadjes uit de chili en snij de artisjokharten in vier. Gooi de scampi’s in de zonnebloemolie, kruid lichtjes met peper en zout, en voeg de appel, de artisjok, de tomaat, de chili en de dragon toe. Even wokken en overgieten met honing uit de knijpfles.

Werk af met de kerriesaus en verdeel de inhoud over 4 diepe borden. Bestrooi de randen met honingkoekkruim.